Project Description
PROČ VZDĚLÁVÁT DĚTI I RODIČE?
Školní stravování je v České republice vnímáno jako služba. Nevyužíváme edukačního potenciálu, který nám tento prostor nabízí. Děti se zde mohou seznámit s potravinami, jejich původem, chutí, ale i přínosem pro zdraví.
V rámci projektových dnů nabízíme vzdělávací program pro děti, ale i semináře pro rodiče. Zařazení výuky o výživě je důležitou součástí celého projektu. Děti se s pojmy setkají teoreticky a následně je ochutnají ve školní jídelně, případně si pokrm připraví rovnou samy. Tímto propojením stoupá procento úspěšnosti, že dětský strávník novou surovinu přijme. Je zde důležitá i spolupráce pedagogů a personálu školních jídelen.
JAKÉ PROJEKTOVÉ DNY NABÍZÍME?
- Děti si během tohoto dne naučí co je to například zdravý talíř, jaké potraviny si v obchodě kupujeme a odkud k nám míří
- Řekneme si, co potraviny v lidském těle ovlivňují
- Proč a jaké potraviny by v našem jídelníčku neměly chybět
- Jak spolu souvisí pohybová aktivita a strava
- Vyzkouší si sami připravit několik pokrmů dle jejich věku a zdatnosti
- Témata seminářů jsou volitelná, jedná se o blok třech na sebe navazujících setkání, každé setkání trvá 3-4 hodiny a je rozděleno na přednášku a část praktickou, kde se i rodič zapojí do přípravy pokrmu
- Výživa a vliv na hyperaktivitu dětí, Zdravé a nezdravé tuky v naší kuchyni, Je cukr jako cukr? A další….
PROČ JE VZDĚLÁVÁNÍ VE ZDRAVÉ VÝŽÍVĚ DŮLEŽITÉ?
Zdravé stravování by mělo být komplexní, jedině tak máme šanci na změnu
Důležitá je prevence dětské obezity. Ta má tendenci přetrvávat do dospělosti a podílí se na vzniku civilizačních onemocnění.
Zdravé pojetí životního stylu může mít roli v prevenci poruch příjmů potravy, které se týkají čím dál tím většího podílu mladé populace.